Nu är det inte långt kvar tills att pojkarna ska börja på dagis. Om dryga 2 månader börjar inskolningen!
Det är väldigt blandade känslor kan jag säga. I snart 11 månader har jag varit med mina små troll dygnet runt, med några få undantag då jag varit och snabbhandlat ensam. Det är klart att det blir en jäkla omställning. Både för mig och pojkarna.
Jag kommer nog sakna dom massor, men samtidigt kommer det vara skönt att få vara barnledig. Även om jag nu kommer att jobba. Fast bara deltid till en början. Jag har bara ansökt om dagis på deltid, alltså max 24 timmar per vecka. Dels av anledningen att jag själv vill ha en mjukstart in i jobbet och att vara ifrån pojkarna, och även för deras skull. Att gå från att vara med mamma 24 timmar per dygn, varav 12 vakna (dagsömnen inräknat) till att vara ifrån mamma 9 timmar av den vakna tiden. Det är mycket det för en liten knodd som inte vet nåt annat än att livet kretsar runt mamma och brorsan.
Varför jag skriver 9 timmar är för att jag då har räknat med tid för resa till och från arbete. För vid heltid har man rätt till dagistid arbetstid + restid.
Det som är lite tokigt, som jag tycker är att 24 timmar, vilket är max om man har barnen på dagis på deltid, är att det är just 3 hela arbetsdagar. Någon restid till och från arbetet är inte inräknat. Det gör ju att man inte kan arbeta 24 timmar, alltså 3 hela dagar, för då spricker ju dagistiden. Men eftersom att jag har möjlighet att arbeta hemifrån så klarar jag det ändå, men det finns ju dom som inte har den möjligheten!
Och till en början kommer jag nog inte att utnyttja all tid och har dom kortare dagar så att dom vänjer sig. Jag hade i alla fall tänkt att ha deltidsplats året ut så får vi se sen hur jag gör. Jag har ju mer än hälften kvar av mina föräldradagar, så det är ju inga problem på den fronten i alla fall.
För det är ju så… när barnet fyllt 1 år så måste man komma upp i 8 timmar per dag, 5 dagar per vecka, för att behålla sin SGI. Man kan kombinera föräldradagar med arbete (arbetssökande och studier jämställs med arbete i detta fall) hur man vill, så länge det blir 40 timmar i slutändan.
Exempelvis kan man jobba 6 timmar och ha föräldradag 2 tim eller jobba måndag, tisdag, torsdag och vara helt föräldraledig onsdag och fredag. Huvudsaken är att det blir 8 timmar per dag, 5 dagar per vecka, kombinerat.
Detta gäller båda vårdnadshavarna om man är två. Ena kan exempelvis inte jobba 80% och inte ta föräldraledigt resterande 20%, då blir SGIn förändrad (om nu inte SGIn är baserad på dessa 75% från början vill säga).
Här följer information från försäkringskassans faktablad om föräldrapenning.
Föräldrapenningen kan betalas ut som hel, tre fjärdedels, halv, en fjärdedels eller en åttondels ersättning. Hur mycket föräldrapenning du kan ta ut per dag beror på hur mycket du arbetar i förhållande till normal arbetstid för en heltidsarbetande inom yrket. Du kan ta ut
- hel föräldrapenning om du inte arbetar alls (0 tim)
- tre fjärdedels föräldrapenning om du arbetar högst en fjärdedel av normal arbetstid (2 tim)
- halv föräldrapenning om du arbetar högst hälften av normal arbetstid (4 tim)
- en fjärdedels föräldrapenning om du arbetar högst tre fjärdedelar av normal arbetstid (6 tim)
- en åttondels föräldrapenning om du arbetar högst sju åttondelar av normal arbetstid. (7 tim)
Arbetstimmarna inom parantes har jag kompletterat med och avser en ordinarie arbetstid på 8 timmar per dag.
Men nu till den lilla detaljen man inte blir upplyst om och som rubriken hänvisar till.
När jag satt och la in föräldradagar på försäkringskassans hemsida häromdagen så blev det stopp i kanelen för mig. Hur sjutton gör man vid inskolning??
Som jag fått förklarat för mig av förskolan så kan det ta allt från några dagar till ett par veckor med inskolningen. Det är helt individuellt från barn till barn.
Förälder och barn besöker förskolan tillsammans och föräldern får sitta på avstånd, men inom synhåll, och vara ”tråkig”. Då kan barnet få tröst i sitt utforskande av att se att mamma eller pappa finns där, och när barnet behöver kan det komma och få lite trygghet. När barnet blir mer självständigt och knyter an till någon av personalen är det dags för nästa fas. Då är föräldern utom synhåll. När barnet accepterar detta så är det dags för föräldern att lämna barnet på förskolan en stund, men att finnas tillgängligt och inom rimligt avstånd ifall att det skulle behövas. Det är då den här tiden som blev förvillande för mig!
Det är ju inte rimligt att man skulle sticka iväg till jobbet dom x timmarna som man ska ”provlämna” barnet på dagis. Därav blir det ju inte arbete för den tiden. Föräldrapenning får man ju ta ut för tid man tar hand om sitt barn. När jag inte är på plats är jag inte den primära omsorgspersonen längre och jag har då heller inte rätt att ta ut föräldrapenning för den tiden. Eller??
Eftersom att man måste få ihop 8 timmar varje dag, så blev det väldigt förvillande hur det skulle gå till och jag slängde iväg ett mail till Försäkringskassan;
Jag undrar hur jag gör med FP under inskolningen på förskola? blir det då ”Ta hand om barn” eller ”Besök på förskola” eller är det något annat jag ska ange då?
För jag antar att jag måste ta föräldradag då eftersom att jag inte kan jobba under den tiden och måste ju få ihop 40 tim per vecka för att behålla min SGI.
Vad jag förstår så kan man inte ha både en dagisdag och föräldradag samtidigt, så blir lite förvillande med detta?
Det tog bara 2,5 tim tills att jag fick svaret;
Hej,
När ditt barn blir inskolat på förskolan får du bara ta föräldrapenning för den tid du är tillsammans med barnet. Om barnet är utan dig på förskolan i två timmar kan du inte ta hel föräldrapenning på sjukpenningnivå, även om du är borta från jobbet hela dagen. Du får då räkna ut hur stor del av dagen du kan ansöka om föräldrapenning för. Du kan ansöka om hel, trefjärdedel, halv, en tredjedel eööer en åttondels dag. Anledning blir ”Ta hand om barn”.
Om du istället tar ut föräldrapenning på lägstanivå kan du ta ut hel ersättning om du är tillsammans med barnet i minst en timme.
Okej… då kan man alltså ta ut föräldradag, men bara en ”lågdag”. Vilken jäkla tur att jag inte har gjort av med mina lågdagar då!! Annars hade jag ju omöjligen kunnat få ihop 8 tim per dag och alltså sabbat min SGI! Och inte ett skit hade jag kunnat göra åt det heller.
Men för att vara på den säkra sidan så ville jag ändå dubbelkolla;
Har jag förstått rätt då att när jag inskolar barnet del av dag (där jag är närvarande minst 1 tim) kan jag ändå ta ut 100% dag om jag tar lägstadagar?
(Detta måste jag väl då göra för att få behålla min SGI eftersom jag orimligen kan jobba en timme här och där vid inskolning del av dag och således annars ej kan få ihop 40 tim)
Återigen fick jag ett snabbt svar, fast denna gången av en annan handläggare;
Hej!
Ja, du kan tar ut hel föräldrapenning på lägstanivå, om du är tillsammans med barnet i minst en timme.
Den här lilla detaljen står det inget om i brevet som kommer runt att barnet är 10 månader. Det brevet som innehåller all annan information om påverkan på den sjukpenninggrundande inkomsten efter 1 års dagen.
Så har du barn under 1 år – spara dina lågnivådagar till inskolningen!!
Bra info, tack! Jag hade ingen aning, trots att inskolningen för storebrorsan klarades av för snart två år sedan …
Men som jag fattar det så måste du kunna ta ut föräldradagar på SGI nivå den tid du är med barnet. Vi säger barnet är på förskolan 2 timmar utan dig, resten av tiden är barnet med dig. Då borde du rimligtvis kunna ta ut 3/4 dag SGi-dag och 1/4 lägsta nivå ?
Jag vet inte om man kan ta ut olika ersättningar på samma dag eftersom det bara går att göra en ansökan på en dag (gör man en till så ersätts den tidigare av den nya), men det kanske går. Jag har aldrig provat.
Men har man inte sparat lågdagar så kan man omöjligt få ihop till 8 timmar även om man kan ut del av SGI dag. Då sabbar man alltså sin SGI.