Moderskapsintyg

Ja, nu har jag fått intyg på papper att jag faktiskt är gravid 🙂 Det är då alltså moderskapsintyget som ska skickas till Försäkringskassan för att jag ska bli berättigad föräldrapenning, när det kommer till den dagen.

Jag är precis hemkommen från MVC där jag träffade min nya barnmorska för första gången. Hon var väldigt trevlig och det visade sig hur liten världen är när hon visste vem både min morfar och morbror är. Tydligen bodde dom i samma bostadsområde på -70/-80 talet nån gång.

Sedan jag kom hem från sjukhuset så har jag haft ett anteckningsblock bredvid sängen där jag skrivit ner allt jag känt och rabblade upp denna för min BM.

 • Sover runt 16 timmar per dygn
 • Huvudvärk
 • Konstanta spänningar typ mjölksyra i magen så fort jag inte är i vilande läge
 • Pluffsig i ansiktet
 • Ryggont i övre delen när jag sitter
 • Ryggont i nedre delen när jag är aktiv
 • Sover dåligt
 • Blåmärke runt naveln
 • Illamående till och från
 • Halsbränna
 • Typ som vaccuumsug i magen
 • Magen uppblåst som en spärrballong
 • Stickningar i magen
 • Varm i kroppen

Vissa saker var jag ju medveten om hörde till graviditeten, men enligt BM var allt normala graviditetskrämpor och förklarades med att livmodern växte.

Jag gjorde även ett klamydiatest. Inte för att jag tror att jag har klamydia eller har några som helst symptom för det, utan helt enkelt i fall att. Om jag skulle ha det, så skulle det kunna innebära att bäbisarna får ögoninfektioner vid en vaginal förlossning. Och testet var ju inte värre än ett urinprov och sekretprov från slidan med en tops. Svaret tar en vecka att få, men jag har, som sagt, ingen anledning att tro att det skulle vara positivt.

Blodtrycket och järnvärdet var lite lågt, så BM satte mig på järntabletter – Duroferon närmare bestämt, vilket jag ska ta innan jag går och lägger mig på kvällen. Mot halsbrännan rekommenderade hon Galieve, vilket finns både som tuggtabletter och i flytande form. Jag valde tuggtabletterna.

Järnbrist och Halsbränna är ju lite tokigt att ha samtidigt. För järnbrist rekommenderas att man dricker mycket, och vid halsbränna att man dricker lite. Eh… Hur ska jag lösa det??

Barnmorskan frågade även om jag varit i kontakt med Familjerätten än.

– Eh, va? blev min respons på det.

– Ja, för att fastställa faderskapet, svarade barnmorskan.

Jag trodde sånt skedde efter att barnen fötts. Att sjukhuset tar ett prov i samband med förlossningen och att pappan sedan får en kallelse till ett blodprov för att fastställa faderskapet, men tydligen har reglerna ändrats och man ska nu gå via familjerätten och göra ett DNA prov eller nåt.

Det finns inget som säger att man måste göra det innan barnen är födda, det är bara det att pappershanteringen då redan är klar när barnen fötts och underhållsbidraget blir således inte fördröjt. Men… nja… det känns inte riktigt som att jag vill ta upp den frågan med pappan än.

Han verkar ju dels ha huvudet i sanden och inte inse att jag snart kommer att föda hans barn och dels så har han avsagt sig all inblandning i graviditeten och barnen. Vet vet… i hans huvud kanske det även omfattar den ekonomiska delen. Men lagens långa arm och det ekonomiska ansvar han har för sina biologiska barn, kan han inte undkomma hur mycket han än vill. Och jag kan inte göra något åt saken heller.

Hade det inte varit för att pappan är min vän – eller var en gång i tiden, nu känns vänskapen rätt mycket i limbo – så skulle jag inte dragit mig för att fastställa faderskapet. Men det blir ju så mycket svårare att ta upp ämnet när jag vet hur mycket han vill sätta skygglapparna på. Så kan jag ge honom lite mer tid i ”ovetskap”, så vill jag också ge honom den tiden…

Lämna ett svar