Jag blev faktiskt förvånad idag av en snabb handläggning från kommunens sida. Det är inte ofta det händer!
Efter att jag igår mailat och frågat om det gick att få den ljusa avdelningen så fick jag idag besked om att handläggaren pratat med förskolechefen och att det gick bra. Då är det bara för mig att kryssa i ”Ja, tack” och skicka in till kommunen. Oj, så pirrigt. Dagis….!
Med förskola följer även utgifter. Man betalar nämligen barnomsorgsavgift, vilken är inkomstbaserad.
Mindre än 25 timmar per vecka blir det för mig 800-850 kr per månad. Det är ju lite svårt att beräkna exakt inkomst då jag kommer att jobba deltid och vara föräldraledig deltid, och den sistnämnda inkomsten är ju en dagsinkomst, så det varierar ju beroende på hur många dagar per månad det är och hur mycket man tar ut av det. Men huvudsaken är att det blir 40 timmar i veckan tillsammans så att jag behåller min SGI.
Över 25 timmar per vecka så räknas det som att man har barnen på dagis på heltid så då kan det bli allt från 1.200 – 1.500 kr per månad beroende på hur mycket jag jobbar.
Man betalar, till synes, 5% av den beskattningsbara inkomsten när man har två barn, och det utan hänsyn till andra utgifter.
Det som jag tycker är knepigt i det här med barnomsorgsavgiften är att det bara belastas vårdnadshavaren. Eller, det är egentligen inte det som är konstigt, utan att det ingår i underhållet. Av de 2.546 kr jag får i underhåll varje månad går då 1.500 spänn till dagis. Kvar blir då 1.046 kr!
Räknar man lite enkelt på detta.
Pappan och mamman lägger 2.546 kr vardera till barnen, det blir 5.092 kr. Barnen får även barnbidrag och flerbarnstillägg om 150 kr, vilket totalt blir 2.250 kr. Summan av kardemumman blir 7.342 kr som man ska försörja barnen på. För man kan ju inte anta annat än att staten har räknat ut att två barn inte kostar mer eftersom att underhållsstödet, det vill säga den andre förälderns del, inte är mer än 1.273 kr per månad och barn.
Efter dagisavgiften blir det då kvar 5.842 kr per månad, eller ungefär 97 kr per dag och barn. Det ska då räcka till mat, kläder, möbler, blöjor, aktiviteter, läkemedel… you name it!
Visst går det att försörja barnet på det beloppet, men det blir ju då helt utan något skälig levnadsstandard. Åtminstone i mitt tycke.
Det är ju tur att man inte sitter helt i sjön och faktiskt har råd att försörja barnen på det sätt jag själv tycker är skäligt. Men för dom som inte har några sparade pengar eller någon vidare inkomst, men däremot stora utgifter… Ja, dom lider jag med som en dag tvingas förklara för sina barn varför alla kläder och leksaker kommer från loppis, varför dom äter korv och makaroner 4 dagar i veckan och varför dom inte kan följa med på den där dagis/skolutflykten för att dom pengarna behövs till skithuspapper!