Aprilblogg

Då man inte har så mycket tid att blogga med småbarn så är det mycket man får hoppa över, så jag tänkte jag ett sammanfattningsinlägg med lite bilder om hur april varit hos oss.

Vi samsover fortfarande. Även fast barnen snart blir 4 år så vill dom sova i mammas säng. Dom somnade några nätter i sina spjälsängar som dom fick när dom fyllde 3, men sen var det inte skoj längre 😛
Det blir ju lite trångt, särskilt då barnen gärna lägger sig på tvären, och ibland blir det inte bättre än att Kevin, som ligger på ena ytterkanten, trillar ur sängen. Men han brukar inte bry sig så mycket, utan sover vidare på golvet 😀

Det är enormt mycket trots nu, som pendlar mellan ett utbrott för att man inte får gå ut i tofflor när det snöat, att mamma skar potatisen en gång för mycket och bara ren och skär ovilja. Bara för att liksom. Var och varannan måltid får jag ta tallrikarna och hälla ut allt i slasken för att dom bråkar, klättrar, leker med maten eller allt med maten bara är fel. Vid på och avklädning är det ofta gnäll och bråk över vad dom får och inte får ha på sig, att brorsan tagit ”min” vante, trots att man visar att det är rätt namn på vanten eller att man slänger sig ner på golvet och inte kan ta av sig varken gummistövlar eller jacka. Säger jag ifrån till ena så ska andra prova, oavsett om det gäller att inte hacka med gaffel i bordet eller att äta kakor före middagen.
Men emellanåt är dom väldigt snälla och gulliga, både med mig och med varandra, och dom kan leka snällt tillsammans ibland. Men oftast inte några längre stunder då nån tagit den andras leksak och så blir det slagsmål.

Helgen före påsk så var vi till pappa/morfar och påskfirade lite. Där hade påskharen lagt ut massa saker i skogen, men han hade varit snäll och markerat alla ställen med ballonger som barnen fick leta efter. Det blev även lite korvgrillning och lek i lekstugan.

Utklädning är populärt hos grabbarna. Dom har allt från tutu-kjolar till superhjältekläder och det mesta används. Här leker dom skola.

Jag har förmågan att skämma bort barnen med saker. Jag ger dom inte saker om, eller för att, dom ber om det, utan helt appropå ingenting. Det här med att få allt man pekar på är jag emot. Visst händer det att dom kan få nåt litet emellanåt eller välja något, typ vilken frukt man ska köpa på affären eller att dom får såpbubblor om dom bett snällt. Men börjar dom gnälla och tjata över något så är det tvärstopp. ”Bättre lycka nästa gång” brukar jag säga då 😛
Men att köpa saker som dom får helt oplanerat, ja det gör jag. Jag har ett litet skåp med saker jag köpt och när dom varit snälla och hjälpsamma så brukar dom få en grej därifrån. Exempelvis dom här Ironman dräkterna ville dom ha, men jag sa ifrån när dom bad om dom. Jag köpte dom ändå sen och så fick dom dessa vid ett senare tillfälle.

Vi bor några meter från ett skogsbryn så att vi brukar ta små promenader i skogen. Den här dagen letade vi efter vad trollen bor, och dom bodde visst under varenda större sten. Vi hittade även att påskharen hade bajsat i skogen 😛

Varje fredag har vi gemensam städning här hemma. Barnen brukar villigt hjälpa till med det. Resultatet blir väl inte riktigt alltid som man vill, men dom lär sig att hjälpa till i hushållet samtidigt som dom håller sig sysselsatta så att mamma kan göra sin del 😛

Till påsk så målade vi traditionsenligt ägg. Jag hade kokat ägg och satt på vinyldekaler med gubbar och så fick barnen måla på äggen med vattenfärg. Sedan tog jag bort gubbarna så dom ”kom fram” ur färgen.

På påskafton så gjorde vi lite annorlunda mot traditionen. Istället för påskägg så hade jag stoppat in godis i ballonger som jag sedan blåst upp och hängt upp lite var stans. Jag spelade upp ljudet av en tupp på mobiltelefonen och barnen sprang sedan runt och letade ballonger som påskharen hade lämnat.

Påskharen hade också fyllt vår påskpinata med godis och hängt upp, så den fick grabbarna gå loss på med en metallstång. Jag misslyckades lite med kameran mitt i allt och videon jag spelade in på allt var på paus och när jag sen tryckte på stopp, när allt var över, så började det spela in 😛 Jaja… jag fick ju några foton i alla fall. 😀

På påskdagen tog vi lite gofika med oss ut i lekparken där Molly, Leo och Emma väntade. Även om det var soligt så blev det lite småkyligt efter ett tag, så då begav vi oss in. Barnen lekte en stund, sedan blev det en traditionell påskmiddag med ägg, potatis, prinskorv och hela köret och sen fick barnen lite glass i efterrätt ute på balkongen.

Kevin har börjat blivit en riktig lite nakenfis. Allt är trångt och gör ont säger han. Det spelar ingen roll om det är skor, strumpor eller kalsonger så är det ”inte hans” eller ”för små” och så tar han av sig. Han går ofta omkring med 1 strumpa, för den andra är för liten 😆 och de senaste veckorna har han börjat vilja gå med rumpan bar. Då menar jag rumpan också. Han drar ner kallingarna så att rumpan syns. Så sover han också. Hahaha. En del dagar har han tagit av sig helt på underkroppen och bara har tröja och 1 stumpa på sig. Gullunge!

 

Bilen har även fått sommarsulorna på sig. Det är pappa/morfar som ansvarar över den delen, så en dag åkte vi till pappas jobb för att byta däck.

Grabbarna älskar sin morfar och tycker det är jätteroligt att träffa honom. Särskilt spännande är det på morfars jobb med alla saker som finns där. Den här gången hittade dom en dörr dom inte sett förut, och där inne bodde det visst en trollbjörn.

Barnen har även fått smaka på sin allra första drink. Fast den var ju självklart alkoholfri. Jag hade snart slut på mjölken och en enda, frusen, festis. Så jag delade den i två bitar och la i ett glas. Sedan tog jag lite grenadin och fyllde på med lite avslagen fruktsoda som stod kvar i kylen. Det var ju ändå lördag, så lite festligt kunde dom ju få 😉
Jag kan säga att det mest blev lek med sugröret och dom blåste dryck på varandra. Men nu vet jag ju det till nästa gång jag får för mig att göra det lite festligt 😛

Barnen höll på att bråka runt mig när jag stod och lagade mat, så då tog jag en supermagnet och satte fast på kylskåpet så blev dom sysselsatta ett bra tag med att försöka få bort den 😀

Jag går tillbaka till det där med att klä på sig själva. Dagisdagar väljer jag kläder. Punkt! Jag tar fram kläder dagen före och lägger på tvättmaskinen. Där hämtar barnen kläderna och tar på sig. Ibland i alla fall. Kevin brukar nöja sig hyffsat med kläderna och tar på sig själv direkt när han klivit upp. Damien brukar det oftast bli tjafs med då det är minst 1 av plaggen som inte duger. Många och och med senare så får han till slut på sig kläderna i alla fall. Dealen vi har är att jag då väljer kläder när vi ska på dagis (eller någon särskild stans när vi är lediga då det behövs särskilt klädval), och lediga dagar får dom välja. Det kan bli allt från pyjamas till spiderman dräkt till kläder från tvättkorgen. Det sistnämnda brukar jag försöka avstyra, men är dom väldigt bestämda på vad dom vill ha på sig, så får dom väl ta dom smutsiga kläderna då. Det räcker med alla andra fajter man får ta.

Här är då ett exempel på vad barnen valt när vi ska gå ut.
Kevin har valt sommarskor, vårjacka och vintermössa. Damien har valt sommarskor, vinterjacka, vantar och keps. Det här hade ju såklart inte varit acceptabelt om vi skulle till dagis, till skogen eller något annat ställe där man behöver klä sig efter väder. Men nu skulle vi bara på affären, så vid såna tillfällen får dom välja själva. (Nåja, inte foppatofflor i 2 meter snö direkt, men inom en rimlig nivå)

Lämna ett svar