Bästa gåvan

Den bästa gåvan en förälder kan få, speciellt en ensamstående förälder, kostar dig inte ett öre. Det man vill ha är nämligen tid.

Tid för att få ta sig ett långt bad ifred, tid för att handla ifred, tid för att få sova ut en morgon, tid för att få vila öronen och ta en kopp kaffe i lugn och ro eller bara ligga rakt upp och ner i soffan och fippla mellan kanalerna.

Är du nattgäst hos en förälder, erbjud dig att natta barnen, att ta nattvaknande och morgonpasset. Du skulle bara veta hur uppskattat det är! Tänk dig själv att inte få ha sovit ut en enda morgon sedan barnen föddes, att inte få ha sovit en hel natt då det alltid är nån som vaknar och stör nattsömnen. Tänk dig att inte få sova i lugn och ro då det ligger barn och sparkar på en till och från hela natten. Tänk dig att konstant gå omkring och känna sig smått bakis för att man aldrig får riktigt med sömn.

Besök spontant en förälder och säg ’Åk iväg en stund, om så bara för att handla’. Eller erbjud dig att ta med barnen ut i lekparken så att föräldern får en stund av lugn och ro, även om det lugnet består av att köra en svängom med dammsugaren. Många föräldrar vill inte be om barnpassning utan ett riktigt skäl. Det känns egoistiskt och oansvarigt på något sätt att vilja ha en timme för sig själv för att göra ingenting.

Att du tar gemensamt ansvar för barnen när du är på besök gör att föräldern kan pusta ut en stund och samla välbehövlig energi. Börjar barnen gråta, spiller ut mjölk, gräver i blomjorden eller river sönder tapeten. Ta ansvaret och trösta, torka eller lyfta bort barnet istället för att ropa efter föräldern.

Även små gester räknas. Att, som förälder, för en gångs skull få vara en man eller kvinna. Inte bara en mamma eller pappa. Som förälder med närvarande barn har man alltid ett hököga på barnen, ett öra på spänn och är alltid redo att snabbt agera när en olycka är på väg att hända eller ett hyss planeras. Att få släppa allt detta ansvar, om så bara för en stund, är guld värt!

Den bästa gåvan du kan ge en förälder är orden… ’Jag tar hand om dina barn’.

 

Lämna ett svar