Föräldrakontroll

I dagens IT samhälle kan barnen kommer över bilder och information som långt ifrån är lämpade för små barnaögon… eller tonåringar heller för den delen. Man kan ju inte förhindra sitt barn att surfa på internet och är även kanske komma i kontakt med skumma typer som vill sitt barn illa, på ett eller annat sätt.

Är det rätt eller fel att kontrollera och styra vad barnet har för internetåtkomst??

Personligen anser jag att jag, som förälder och dessutom betalare av både tekniken och internet, har full rätt att hålla koll på mitt barn. En del jämför det med att läsa någons dagbok och att det är ett intrång i barnets privatliv. Måhända. Jag skulle aldrig läsa mitt barns dagbok för att få reda på vad som föregår i dennes liv, men internet är en helt annan femma, om du frågar mig!

Jag vill skydda mina barn så mycket jag kan, och om det är nu är genom att ”spionera” på barnet som krävs, ja då är det det som jag kommer att göra också! Det finns så mycket skit och skithögar där ute i världen idag och det är väldigt lätt för ett barn att hamna i otrygga händer, om det så är en sida hur man bygger en bomb, porrsurf eller någon chattsida där barnet tror att den chattar med en likasinnad, men det i själva verket är en vuxen människa som utger sig för att vara ett barn.

Ett barn är nyfiket och hittar oftast inte sin plats i världen förrän att den är vuxen. Och då är det lätt hänt att barnet blir lockat in på fel väg. Och vad vore jag för förälder om jag inte gjorde allt i min makt för att mina barn ska få så trygg uppväxt som möjligt och få dom bästa förutsättningarna för att göra ”rätt”.

När jag var liten var det alkohol och rökning som var den stora ”ajjabajjan”. Något som faktiskt inte var så svårt för föräldrar att upptäcka, även om det inte är det lättaste att förbjuda. Eller förbjuda kan man ju göra, men det hjälpte föga. Och det är ju också så att barn gör som du gör, inte som du säger. Så det är klart att det är svårt för ett barn att förstå rimligheten i att låta bli dessa ”ajjabajjan” när man till och med ser sina egna föräldrar i full färd med att ”ajjabajja”.

Idag är det hundra gånger mer faror för barn och det kommer att hagla varningar både hemifrån och från skolan. Men det förbjudna lockar och det är lätt att glömma att varna eller förbjuda någon liten detalj, och vips så har barnet hittat kryphålet som tillåter det att vandra in på fel bana.

Jag, för en, kommer att installera föräldrakontroll på all IT utrustning som har internettillgång. Och med det menar jag inte bara att aktivera föräldrakontroll i operativsystem, webbläsare och/eller antivirusprogram. Nej, jag kommer att ha spyware, eller spionprogram som det heter på svenska.
Inte nog med att åtkomsten till viss typ av sidor kommer att förhindras, även om det såklart även finns brister i dessa skydd, så kommer jag att kunna se vilka tangenter dom tryckt på. Alltså vad dom skrivit på tangentbordet.

Visst vill man kunna lita på sina barn, men med handen på hjärtat… barn kommer alltid att söka det förbjudna och dom är för godtrogna för sitt eget bästa då dom inte har erfarenheten eller verklighetsuppfattningen som vi föräldrar har.

Det är ju visserligen många år kvar innan mina troll börjar surfa runt för sig själva på internet. Men när den dagen kommer så är jag den första som kommer att installera en keylogger parental control.

Lämna ett svar