Inte bara 48

Damien har äntligen blivit frisk från kräkandet och har passerat de 48 ”frisktimmarna”.

I söndags morse kräktes han upp lite av vällingen han fick på morgonen men sen fick han behålla både mellis och lunch så efter middagsvilan tog jag barnen för att åka och handla det mest nödvändiga. Det ekade tomt på det mesta här hemma så jag fick trolla med knäna för att ens försöka få ihop lite lunch.

Eftermiddagsmellis stannade, likaså middagen. Tjoho! Så kom kvällen och med nattningen fick barnen välling i vanlig ordning. Det gick bra… tills att Damien började hosta som en tok och upp kom vällingen 🙁
Jahaja, bara att börja om nedräkningen från 48 timmar igen. Jag kan ju inte säga med säkerhet huruvida det var hostningen som orsakade kräkningen eller om han fortfarande var magsjuk.

I morse hade tiden passerat med sisådär 10 timmar så det var ju lugnt att åka med barnen på dagis. Trodde jag i alla fall…

Straxt efter klockan 10 ser jag avdelningens namn i displayen i telefonen. Hade Damien börjat kräkas igen? Eller var det Kevin som åkt på det nu?

– Hej, du får komma och hämta dina barn, Damien är lös i magen.

Skämtade hon eller??!! Ska man behöva vabba för att ett barn är lite löst i magen?

– Ja men det är väl inte så konstigt när han typ bara har ätit flytande föda i flera dagar.

– Han åt lite gröt i morse.

Här hade vi då en som inte har ett uns koll på matsmältningssystemet. Trodde hon på fullaste allvar att gröten han ätit 2 timmar tidigare redan hade passerat och gjort någon verkan?

– Ni kan ju på fullaste allvar inte mena att man måste vara hemma med barnen för att dom är lite lös i magen.

– Vi vill få slut på all magsjuka nu så du får komma och hämta dom.

– I somras var dom lös i magen i nästan 4 månader och det är inte något konstigt enligt BVC. Det är ofarliga tarmbakterier som kan orsaka att dom blir lös i magen och med små barn kan det ta tid att bli av med då det kommer nya bakterier hela tiden som dom utsätts för. Det är ju självklart att han är lite lös då magen är ur spel.

Det spelade ingen roll vad jag sa, jag var tvungen att hämta barnen. Medan jag åkte till dagis så ringde jag 1177. Mycket riktigt så är det fullt normalt att vissa barn blir lösa i magen efter magsjuka och att det inte var något man behövde stanna hemma från dagis för. Åtminstone inte så länge det var vattnig avföring, då var det 48 timmars regeln som gällde.

Surt gick jag in för att hämta mina barn och ena förskolläraren sa att hon också ringt 1177 och fått tvärtemot svar vad jag fått. Och så hänvisade hon till att dom följde rekommendationer från handboken om sjukdomar på förskolan, vilket hängde i hallen och som jag även fått ett exemplar av själv och att dom även går på regelbundna informationsmöten på BVC.

När jag kom hem tog jag fram mitt eget exemplar av handboken och även den var på ”min sida”;

magsjuka

Damien har definitivt inte vattentunn avföring utan är lite lös i magen. Ungefär sådär som dom kan bli om man ger dom för mycket katrinplommonpuré… krämigt typ.

Men vad sjutton gör man när man inte får lämna barnen på dagis?? Jag har ju inget val annat än att vabba med friska barn och hoppas att det tar kortare tid än i somras innan bajset blir fast igen.

Lämna ett svar