Sjuklön

Är jag urbota korkad, har Försäkringskassan räknat fel nånstans eller är det bara ett taskigt uträkningssätt dom använder sig av?

Igår ringde en tjej från FK för höra lite om mina inkomster och arbetstider på min deltidstjänst.

Jag jobbar 50% vilket fördelas på 40 timmar varannan vecka. Jag stämplar alltså även 40 timmar varannan vecka. Totalt alltså 80 timmar på en två veckorsperiod.

I FKs värld så existerar det endast årsarbetstid vilket slås ut på lika många timmar varje vecka. Det innebär alltså att jag, i deras ögon, arbetar 20 timmar i veckan och stämplar 20 timmar i veckan. Så långt är det okej.

Jag blev sjukskriven den 6:e och enligt lag är det arbetsgivarens ansvar i 14 dagar. Det vill säga 40 timmar hos min arbetsgivare och 40 timmar hos A-kassan. Men eftersom att A-kassan inte betalar sjuklön så ska då FK gå in i A-kassans ställe under den tiden.

I mina ögon blir det då alltså;

Datum Arbetsgivare F-kassa (A-kassa)
6 Karens 8 tim
7 Sjuklön 8 tim
8 Sjuklön 8 tim
9 Sjuklön 8 tim
10 Sjuklön 8 tim
13 Karens 8 tim
14 Sjuklön 8 tim
15 Sjuklön 8 tim
16 Sjuklön 8 tim
17 Sjuklön 8 tim
Summa 40 timmar 40 timmar

Eller om man istället ser det ur F-kassans årsarbetstidsperspektiv

Datum Arbetsgivare F-kassa (A-kassa)
6 Karens 4 tim Karens 4 tim
7 Sjuklön 4 tim Sjuklön 4 tim
8 Sjuklön 4 tim Sjuklön 4 tim
9 Sjuklön 4 tim Sjuklön 4 tim
10 Sjuklön 4 tim Sjuklön 4 tim
13 Sjuklön 4 tim Sjuklön 4 tim
14 Sjuklön 4 tim Sjuklön 4 tim
15 Sjuklön 4 tim Sjuklön 4 tim
16 Sjuklön 4 tim Sjuklön 4 tim
17 Sjuklön 4 tim Sjuklön 4 tim
Summa 40 timmar 40 timmar

Men enligt kvinnan jag pratade med så… ja, jag vet i sjutton hur dom kommer fram till det, för jag förstår det inte, hur mycket hon än försökte förklara det för mig. Men enligt henne skulle det se ut som följande;

Datum Arbetsgivare F-kassa (A-kassa)
6 Karens 4 tim
7 Sjuklön 4 tim
8 Sjuklön 4 tim
9 Sjuklön 4 tim
10 Sjuklön 4 tim
13 Karens 8 tim
14 Sjuklön 8 tim
15 Sjuklön 8 tim
16 Sjuklön 8 tim
17 Sjuklön 8 tim
Summa 40 timmar 20 timmar

Jag försökte förgäves förklara att det saknas ju 20 timmar för att det, på de 14 dagarna skulle bli 80 timmar sammanlagt mellan Arbetsgivare och A-kassa/F-kassa, oavsett vilka dagar och timmar som är schemalagda för arbete. Hon sa att hon förstod att jag såg det så, men sa ändå att det blir bara halv sjuklön första veckan eftersom att jag, i deras ögon, endast varit arbetslös i 20 timmar den veckan.

– Ja, det må vara hänt, men då borde väl jag, i era ögon, även vara arbetslös 20 timmar under vecka 2 och då alltså bli beviljad halv sjukpenning även denna vecka, svarade jag.

Men i det fallet, så såg dom tydligen till den verkliga arbetstiden och sa att jag, under den veckan blev kompenserad 40 timmar av arbetsgivaren och således ej blev berättigad sjuklön från F-kassan.

Hur man än vrider och vänder på det och fördelar timmar hit och dit så blir det ju lik förbannat endast kompensation för 60 timmar istället för 80 timmar. För hade det varit så att jag faktiskt jobbat 4 timmar dag, så hade jag fått halv sjukpenning båda veckorna, vilket då skulle bli 80 timmar totalt.

– Enligt lag är det arbetsgivarens ansvar i 14 dagar och enligt de uppgifter du angivit så börjar de 14 dagarna den 13:e, så den första veckan är du arbetssökande och det är du då på 50%, därför kan jag inte betala ut mer än halv sjuklön den veckan.

– Jo, men arbetsgivarens ansvar är 40 timmar och erat ansvar är 40 timmar, så hur man än vänder och vrider på det, så blir det ändå inte 80 timmar totalt på det sättet du nu förklarar på. Inte såvida jag inte får halv sjuklön ifrån er även den tredje veckan + 100% sjukpenning, eftersom att det den 20:e är 15:e dagen jag är sjukskriven och således har rätt till sjukpenning.

Det höll inte kvinnan med om utan sa att det då skulle bli dubbel ersättning och det gick ju inte för sig.

– Kan du inte nöja dig med det här så tvingas jag skicka ett brev till dig med juridisk information och skriva att jag överväger att avslå din ansökan om sjuklön.

Eh??!?! Inte nog med att jag bara får 243 kr per dag i sjuklön, vilket blir 1.215 kr den veckan (och vem sjutton klarar sig på det??!!), så är det ”Take it or leave it”….

Hon var väl inte otrevlig i sig i det hon sa, utan la fram det mer informativt. Men hon sa att hon skulle ta ärendet vidare till specialister som skulle förklara uträkningen lite bättre för henne så att hon sedan kunde förklara bättre för mig om varför det blev så här.

En stund senare ringde Camilla, kvinnan på F-kassan, upp igen och sa att hon nu hade överlämnat hela ärendet till specialister som skulle gå igenom ärendet lite mer noggrant.

– Det är väl inte hela världen egentligen, sa jag och fortsatte, det klingar bara fel för mig att man ska ha 80 timmar i sjuklön, men på det här sättet blir det bara 60.

– Ja, det var en av specialisterna som också tyckte det blev fel så vi är lite oense här, så därför ska dom gå igenom ärendet lite mer noggrant och läsa igenom all handledning för beräkning för att se hur det ska vara. Jag åter kommer till dig så snart jag vet mer, men det blir inte idag.

Det var alltså igår, och nu har klockan passerat 17 så jag lär väl inte höra något från F-kassan förrän nästa vecka.

Fortsättning följer…

Lämna ett svar