Smultronpuss!

Jag vill börja med att tacka Micksan. Tidigare skrev jag om att Kevin testat babysittern och blivit hysterisk och inte alls tyckte om den. Jag fick då tipset att lägga en filt i den, vilket jag gjorde och nu sussar båda gott i den. Så gott att dom inte alls vill kliva upp ur den och blir hysterisk över det istället! 😮

Damien
Damien
Kevin
Kevin

En del undrar vad det är för märke som Kevin har på bröstet. Det är ett smultronmärke, eller Hemangiom som det egentligen heter.

Det är alltså en godartad tumör och är väldigt vanligt förekommande, främst bland prematurbarn. Det brukar normalt uppstå när barnet är några dagar till några veckor gamla och går bort av sig själv när barnet är några år. I de flest fall i alla fall. I sällsynta fall kan man behöva operera bort märket, om man så vill. Det är ju inte skadligt, men kan ju göra ont på barnet, bli sårigt och infekterat beroende på vart märket sitter.

Smultronmärket växer på bredd och höjd, eller något av det, tills att barnet är ett halvår gammalt. Sedan börjar det gå tillbaka och det börjar med att det blir ljusare i mitten på märket och till slut har man bara en liten röd upphöjd kant kvar tills att märket helt är borta. Dock kan det i vissa fall lämna ett ärrliknande märke. Tillbakabildningen kan ta upp till 10 år.

Man behandlar oftast inte smultronmärken såvida barnet inte lider av det. Vid behandling använder man en medicin som sänker blodtrycket, då det är blodfyllda kärl som smultronmärket består av, och då brukar märket försvinna rätt snabbt. Det finns även andra behandlingsmetoder, men detta är det som i de flesta fall rekommenderas. I unika fall så kan det även skäras bort.

Kevins lilla smultronpuss är inget som besvärar honom, sitter tokigt till eller är infekterat så det kommer att få självläka med tiden, såvida det inte blir någon förändring vill säga.

Lämna ett svar