TRamsigt

Som barnförälder är det mer än regel än ett undantag att man sjunger för sina barn. Jag är inget undantag…

På Neonatalen sjöng jag ofta ”Que Sera, sera” för barnen. De första månaderna hemma blev det ”Vem kan segla för utan vind” som lugnade barnen. Jag kan ju ärligt säga att jag inte kommer ihåg så många barnvisor, och dom jag kommer ihåg  är det bara några rader här och där.

Vad gör man då, när man ändå vill sjunga för sina barn? Jo, hittar på egna sånger, såklart 🙂

Fråga mig inte varifrån det kommer, för har jag ingen aning om. Det har bara poppat upp i skallen på mig och så har jag fortsatt att sjunga, eller (t)ramsa, på 😛

Barnen bryr sig inte fem öre över min röst, så det förutsätter jag att du inte heller gör 😛

Tvätta rent

Nu ska vi tvätta snoppen, snoppen, snoppen, snoppen, snoppen, snoppen, snoppen. Nu ska vi tvätta snoppen, snoppen, snoppen, snoppen, snoppen, snoppen, snopp. Nu ska vi tvätta stjärten, stjärten, stjärten, stjärten, stjärten, stjärten, stjärten. Nu ska vi tvätta stjärten, stjärten, stjärten, stjärten, stjärten, stjärten, stjärt.

Det går att sjunga i princip vad som helst, beroende på vad man gör. Äter man kan man exempelvis istället sjunga ”Nu ska vi äta maten, maten, maten, maten, maten, maten, maten”. Det är bara fantasin som sätter gränser. Trollisarna tycker det är roligt och dom får ju förklarat för sig hela tiden vad det är som pågår 😛

Oppåner

Oppåner, oppåner. Nu ska vi tvätta liten bäbis oppifrån och ner. Oppåner, oppåner. Nu har vi tvättat liten bäbis oppifrån och ner, inte tvätta mer.

Detta sjunger jag när jag tvättar trollisarna efter maten. Det behövs verkligen tvättas en hel bäbis när dom ätit vanligt mat! Första meningen upprepar jag tills att jag tvättat färdigt. Då sjunger jag sista meningen. Det går huuur mycket lättare som helst att få göra rent grabbarna när jag sjunger samtidigt!

Dompidomp

Dompidombelidompidomp, dompidompidompdomp. Dompidombelidompidomp, pidompidompdomp.

Det här sjunger jag när vi går omkring, eller jag står å håller, och jag har mina händer i bäbis armhåla 1-2 dm från mig, och så vickar jag lite på grabben från sida till sida i takt med (t)ramsan.

Bajsblöja

I blöjan är det bajs, bajs, bajs. I blöjan är det bajs, bajs, bajs. Har bäbis ätit majs, majs, majs? Har bäbis ätit majs, majs, majs? För det är inge najs, najs, najs. Nä, det är inge najs, najs, najs med bajs!

Ja, det är väl rätt uppenbart i vilket sammanhang denna sjungs 😛

För mamma

Vill lilla bäbi äta, bäbi äta, bäbi äta? Vill lilla bäbi äta för mamma? (klapp, klapp) Vill lilla bäbi rapa, bäbi rapa, bäbi rapa? Vill lilla bäbi rapa för mamma? (burp, burp) Vill lilla bäbi bajsa, bäbi bajsa, bäbi bajsa? Vill lilla bäbi bajsa för mamma? (prupp, prupp) Vill lilla bäbi sova, bäbi sova, bäbi sova? Vill lilla bäbis sova för mamma? (sch, sch)

Här brukar jag köra flera verser där jag då byter ut mammsen mot Kevin och mot Damien.  Den här sjöng jag mest när dom var yngre och vi typ bodde i sängen… det åts, rapades, bajsades och sov på ett och samma ställe. Det händer fortfarande att jag sjunger den emellanåt bara för att roa pojkarna med lite sång.

Kramilam

Kramilamen på mammsen, kramilamen på mammsen, kramilamilam på mamsen, kramilamen på mamsen. Pussilussen på mammsen, pussilussen på mammsen, pussilussiluss på mammsen, pussilussen på mamsen.

Det här är vår myspyssång och fungerar faktiskt ibland som vaggvisa också 🙂

Tralalla

Ska bäbisen äta maten, äta maten, äta maten? Ska bäbisen äta maten, tralallalala? Det blir ju så bra, trallalalala idá.

Precis som med den första så byts det ut verb och substantiv beroende på situationen. Grabbarna blir roade av den tokiga tonarten samtidigt som dom, även med denna, blir informerade om vad som händer och fötter 🙂

Jag har spelat in dessa klipp med en gammal mobiltelefon, så kvalitén är inte den bästa och ibland hoppas det över några takter. Men, men… Det är kanon att ha och spela upp när man har två griniga bäbisar och behöver ta hand om ena 🙂

2 thoughts on “TRamsigt

 1. Du är bara för underbar mamma.
  Helt fantastiska barnvisor du kommit på
  Jag sitter glad och nöjd som Farmor
  och tycker du är den bästa mamman som finns!
  Det har jag sagt till dig fler gånger och det säger jag här igen!

  Kramar om er alla tre och sjung vidare gumman 🙂

Lämna ett svar