Kliande krabater

I onsdags när jag hämtade barnen från dagis så satt en lapp på dörren: ”Det går löss på avdelningen”.
Tänk att det börja klia bara av att få kännedom om det! Redan efter 30 sekunder inne på dagis så kunde jag känna små krabater i skallen på mig. Fast det var ju bara inbillning såklart.

– Jaha, det blir till att köpa Prevent då, sa jag till personalen.
– Vad är det? fick jag till svar.

Eh?! Här blev jag riktigt förvånad. Nog för att jag tipsat och informerat personalen om både det enda och de andra under de dryga 1½ år som pojkarna gått där, men jag menar… lusmedel?!!  Först och främst har det gått reklam om det bra lång tid, och på förskola och skola är det ju lusepidemier titt som tätt så det är ju något som personalen borde ha koll på. Inte minst för att skydda sig själva så gott det går. Personen som frågade har dessutom egna förskolebarn, men ingen av de tre som var på avdelningen hade hört talas om det.

image

Linicin Prevent är då alltså en spray som man sprayar i håret på morgonen för att lössen inte ska vilja sätta sig där. Jag har aldrig använt det själv, men vad jag hört så fungerar det bra, även om det inte fungerat alla gånger. Har man redan fått löss så är det istället lusmedel som man får behandla med, vilket det finns i olika märken och prisklasser.

Men åter till lössen.

Om vi börjar med ägget så tar det 8-10 dagar tills att det blir en nymf (bäbislus). 10-12 dagar senare är det en vuxen lus som alltså kan befruktas och där är det inga 9 månader som gäller utan 1 dygn! Det kan alltså gå jäkligt snabbt att få hela skallen full med löss då honan lägger upp till 10 ägg per dygn 🙁

Vet man om att det går löss på dagis eller om man varit i kontakt med någon man vet har löss så kan man redan börja kolla i håret (och använda luskam om man har det). Själva kliandet börjar oftast inte förrän 4-6 veckor efter att man fått löss, och kliandet är en reaktion på lusens saliv, så det är alltså inte betten som kliar, vilket man kan tro.

Lössen måste behandlas på ett eller annat sätt. Det är möjligt att kamma bort lössen, men det tar lång tid innan man blir lusfri. Det räcker ju med att missa ett par löss eller ägg så är det igång igen, så det är inget som vården generellt rekommenderar. Däremot ska jag tillägga att jag faktiskt lyckats kamma mig själv lusfri efter att upptäckt de små krypen efter en chartersemester i ungdomens dagar. Jag kammade flera gånger om dagen tills jag hade några dagars kamning utan spår av löss. Nu var detta sommaren efter gymnasiet så hade inte så mycket annat för mig 😛
Det finns även olika typer av lusmedel och för att inte gå in på innehållen och dela upp dom allt för mycket, så finns det två varianter; de som gör att lössen inte kan göra sig av med vätska som bildas när dom suger blod och dom som kväver lössen. Den första varianten är lite mer osäker då lössen kan vara, eller bli, resistenta mot det medlet så det är rekommenderat att man använder den andra, medicinsktekniska, varianten. För barn under 2 år bör man dock rådfråga BVC.

Läs mer om löss och behandling på 1177.se eller Rikshandboken Barnhälsovård.

Lämna ett svar