Skalman

Precis som den tecknade figuren i Bamse så har pojkarna sin mat- & sovklocka. Fast den är inte lika punktlig.

Nu vid straxt över 4 månaders ålder har dom börjat bli lite osynkade, fast det är rätt bra ändå just nu när dom utvecklas så mycket.

Jag börjar med att berätta om våra dygn lite bakifrån, nämligen vid läggdags.

Vid 17-19 äter dom kvällsmålet. Det sista målet inför natten. Då får dom 150 ml ersättning och en varsin droppe järn i det. Ibland äter dom det målet samtidigt, ibland en och en i taget, beroende på om båda är vakna när det börjar skrikas mat då 🙂
Nästa mål varierar lite från natt till natt. Ibland börjas det gnöla efter mat vid 23, ibland så sent som vid 01-02. Det beror lite på när dom åt sista dagmålet, men ibland är dom bara trötta och det kan gå 10 timmar från tidigare mål, innan dom vaknar och vill ha mat igen. Vid det här målet får dom 120 ml ersättning.
Kevin slukar sitt halvsovandes medan Damien börjar att äta friskt, men innan han ätit upp hälften så börjar han pyssla med massor av annat istället. Han ler, trycker ut flaskan med tungan, tuggar på flaskan, vrider huvudet fram och tillbaka hela tiden, sparkar med fötterna och trycker ifrån mot underlaget så att hela kroppen far upp och ner. Det är inte det att han är mätt, han vill bara göra av med lite energi och testa sina kunskaper. För efter några minuter så tar han en klunk igen, sen ska det pysslas och ålas som en mask på en metkrok igen och så håller det på tills att han äntligen fått i sig allt.
Jag har testat att låta bli att ge honom andra halvan, men det resulterar bara i att han skriker efter mat efter en 30-60 minuter igen. Så det är bara att försöka stå ut med hans ålande och lekande tills att han fått i sig allt.
Efter rapning och blöjbyte blir det nattinatti igen. Kevin brukar somna om på studs. Damien brukar det dock ta en 10-15 minuter för. Han sparkar och vrider kropp och huvud ett tag innan han kommer till ro. Och jag får flera gånger vända tillbaka honom på sidan, som jag först lagt honom på. För sova på rygg gillar han inte och ligger och smågnäller och vaknar om vartannat om han gör det.

Nästa mål brukar oftast vara runt 04-06. Den som börjar gnöla först får liggamma ett tag, sen blir det nästas tur att liggamma. Är klockan närmare 04 så brukar dom nöja sig med detta i 3 timmar. Är klockan närmare 06 så slumrar dom bara till en halvtimme eller så, tillräckligt för att jag ska hinna ta mig en halv kopp kaffe. Sen vill dom ha mer mat. Då får dom 120 ml ersättning, blöjbyte och så somnar dom om efter det. Fast det är såklart samma procedur som vid nattmålet.

Nu har jag oftast några timmar för mig själv då kan jag kan blogga, dricka upp andra halvan kaffe, diska och pyssla lite. För vid runt 09 så brukar dagen börja, och det med att Kevin ligger och jollrar glatt för sig själv. Då brukar jag krypa upp en stund i sängen och prata med honom tills att han säger till att han är hungrig, eller tills att Damien vaknar. För han brukar alltid vakna med ett hungergnäll. Nu får dom 120 ml ersättning samtidigt. Det ger jag dom på samma sätt som under natten. Halvliggandes på kuddar i dubbelamningsposition, fast lite uppflyttade så att jag kommer åt med flaskorna. Så blir det blöjbyte efter det här och pojkarna spenderar en stund i babygymmet. Efter en kvart eller så brukar Damien vara tröttgrinig, men sova vill han inte göra. Så det brukar ta en halvtimme eller så utav tröttgnäll och småskrik om vartannat innan han somnat. Det gör han antingen i babygymmet eller så får jag lägga honom i sängen och lägga mig tätt, tätt bredvid och gunga honom till ro. Kevin brukar också ta en liten powernap efter lekstunden, dock somnar han nästan alltid i babygymmet.

Efter det här så blir det spridda skurar under resten av dagen. Den pojke som vaknar först efter sovstunden får ett litet mellis. Det är oftast mellan 11-12 tiden. Då sätts han i babysittern och så får han lite banangröt eller puré och så sina 5 droppar D-vitamin och 2 droppar järn. Äts det mycket gröt (runt 1/2 dl), så brukar jag nöja mig med det i matväg för stunden, annars ger jag 90 ml ersättning. Har den andre grabben inte vaknat än, så blir det lite lekstund på tu man hand. Annars får pojken vara i babygymmet igen, medan jag matar nästa. Då brukar jag få sitta bredvid babygymmet och mata, så att jag även kan roa första grabben med att gunga på leksakerna och stoppa in nappen.

Damien med matkoma
Damien med matkoma
Matvraket Kevin
Matvraket Kevin
Växten är superkul
Växten är superkul

Om båda pojkarna ska ha mat samtidigt vid det här målet, så sätter jag ena i babysittern och den andra bredvid, uppbullad med kuddar så att det blir ungefär som en babysitter. Sen får dom varannan ”tugga” var.

Kevin är mer matglad än Damien och gapar stort och slukar det mesta som kommer in i munnen. Damien känner på och smakar mer på maten, vilket gör att nästan allt trycks ur munnen när han håller på, så att det tar flera gånger längre tid att få i honom samma mängd. Det gör ju att Kevin blir förbaskad över att det tar för lång tid innan han får nästa ”tugga”.
För att göra det enkelt, snabbt och smidigt, så äter dom från samma skål och matas med samma sked.
När dom är mätta och belåtna blir dom oftast trötta igen, så inom en halvtimme efter maten så har dom somnat om igen där dom ligger. Antingen i babysittern eller i babygymmet.

Resten av dagen är det nu nästan aldrig som dom äter samtidigt. Helt enkelt för att dom är vaken på olika tider. Det tar mellan 2-3 timmar mellan målen nu och fram till kvällsmålet. Varje mål gör jag iordning 120 ml ersättning. Kevin äter nästan alltid upp allt. Damien är det värre med och han pysslar på, på samma sätt som nattetid och det är långt ifrån alla gånger som jag faktiskt får i honom allt. Oftast bara hälften.
I samband med varje mål blir det blöjbyte och beroende på humör och trötthet så blir det lite tu man hand tid också före eller efter målet, tills att pojken somnat eller hans bror vaknat och skriker mat, så att jag måste lägga ifrån mig den första pojken. Före kvällsmålet blir det badning för pojkarna. Ja, nästan varje dag. Ibland hoppas det över om dom är för trötta och ibland är det bara ena som får ett kvällsbad. Vid behov smörjs det även in med inotyol salva som får sitta på under natten.

Är dom vaken samtidigt under dagarna så blir det rätt hektiskt och frustrerande. Det är väldigt svårt att göra båda nöjda samtidigt. När dom har ätit så vill dom gärna bli burna runt i lägenheten. Kolla på sig själv i hallspegeln, kolla ut genom fönstren etc. Det är ju lite svårt då att tillgodose bådas viljor, så det brukar sluta med att jag har två missnöjda pojkar i sängen eller babysittern framför mig, där jag försöker roa dom halvliggandes så gott jag kan, tills att dom somnat om. Eller en av dom i alla fall.

Tidigare har ju synkningen gjort att jag ”orkat”. I och med att dom ätit och sovit samtidigt har jag ju fått möjlighet att tvätta, diska, gå ut med sopor etc. Men nu … osynkade barn är det bästa just nu, då båda vill bli aktiverade och jag bara har två händer.

Visst får jag ännu mindre tid för mig själv nu, men är den vakna bäbisen mätt, nöjd och belåten, så kan han oftast sitta i babysittern bredvid mig när jag hänger tvätt, vattnar blommor, bäddar rent etc. Om inte, så finns ju alltid TV’n med Simpsons 😉

Ta mig ett bad, och andra mer tidskrävande egenaktiviteter kan jag göra efter kvällsmålet, då pojkarna somnar för natten. Men det slutar oftast med att jag somnar med dom 😛

Det är sällan vi gör några längre utsvävningar hemifrån, men de gånger vi gör det så tar jag med mig en tetra med ersättning och två flaskor, så får dom dela på den för att mätta magen tills vi kommit hem igen. Jag har ännu inte varit hemifrån mer än över ett mål och då för en fika eller en kortare shoppingtur. Vid kortare bortavistelser som föräldragrupp, BVC, läkarbesök och ICA så ser jag alltid till att dom är nyätna när vi lämnar hemmet. Då står dom sig tills att vi kommit hem igen.

Ja, så här ser våra dygnsrutiner ut nu, vid 4 månaders ålder.

Lämna ett svar