Fantomsensation

Sensationer från den amputerade delen av benet är något som är mycket vanligt och brukar benämnas fantomsensationer. De kan utgöras av fantomkänsla eller fantomsmärta, och det är lämpligt att hålla isär begreppen för denna upplevelse.

Fantomkänsla

Fantomkänsla är en sensation som inte är förknippad med smärta.
Patienten upplever att den förlorade kroppsdelen sitter kvar även om det inte känns som en exakt kopia av den. Foten känns till exempel ibland som om den satt i direkt anslutning till stumpen, det vill säga det ställe där benet har amputerats.
Patienten kan känna sensationer som klåda, värme och kyla.
Fantomkänsla är något som nästan alla patienter med amputerade ben får uppleva.

Fantomsmärta

Fantomsmärta innebär att patienten känner smärta i den saknade kroppsdelen. Hur många som har dessa smärtor är osäkert eftersom fenomenet ofta sammanblandas med fantomkänsla.
Fantomsmärtan är oftast kontinuerlig men det förekommer anfall av krampartad och brännande smärta.
Smärtan minskar oftast efter hand men kan i svåra fall vara mycket invalidiserande.

Ja, det där är Vårdhandbokens beskrivning av fantomsensation.

Jag vet att det är stört omöjligt, men jag har typ fantomsensation. Det började väl för en vecka så eller nåt.. eller ja, egentligen redan innan, men det var först för en vecka sen som det verkligen började kännas. Innan det var det bara lite luddig känsla.

Nu har jag ju inte amputerat något utan det jag pratar om är kroning, eller vad det heter. När huvudet alltså börjar sticka ut ur … kanalen 🙂

På kvällarna när jag gått och lagt mig så känner jag en enorm smärta nere vid bäckenhålet, så att säga och skulle kunna svära på att toppen av bäbisens huvud är synlig. Men så är det ju inte. Men hur kan man känna det så starkt? Något som inte är…?

Jag har även något knepigt minne av något slag att jag tidigare ska ha känt på bäbisens huvud i det skedet, alltså sträckt ner en hand och känt det lilla livet vara på väg ut. Men jag har aldrig genomgått en förlossning tidigare, så hur kan det vara möjligt? Är det något genetiskt minne? Ett minne från ett tidigare liv? Eller har jag bara jäkligt övertygande tomtar på loftet??

Det är ju inte alla som vill se en kroning (det är ju inte den mest tilltalande synen direkt), så jag har valt att endast länka till en bild så att du själv får bestämma om du vill se den eller inte.

Klicka här om du törs: http://tvillingforalder.se/wp-content/uploads/kroning.jpg

Lämna ett svar