Första laddningen

Igår stod jag i flera timmar och gjorde barnmat, så stavmixern fick sig en redig omgång 🙂 Jag var både trött i huvudet och slut i ryggen när jag var färdig, men stolt över mig själv hur duktig jag varit 🙂

Kevin vaknade till mitt i allt ihop och ville komma upp och vara provsmakare. Det blev helt klart godkänt för hans del. 🙂

provsmakaren

Det är ju inte konstigt att jag får höra att mina barn ser ut som julgrisar 😛

Maten portionerade jag ut i burkar. Även om dom bara ska äta kryddmåttsstora smakprover vid den här åldern, så är mina pojkar väldigt intresserade av mat. Speciellt Kevin. Och så länge deras små magar inte säger ifrån så vill jag inte beröva dom på matglädjen. Jag ersätter ju inte något mål, utan det blir några teskedar smakupplevelser varje dag. En burk räcker i cirka 2-3 dagar för båda pojkarna.

Jag har bara ett bekymmer med att göra ”storkok”… jag har en minifrys! Den är nog inte större än 40 cm i höjd invändigt fördelat på två hyllplan. Tur det är vinter och minusgrader så jag kan använda balkongen som en frys 🙂

laga_barnmat

För den som undrar… plastburkarna rymmer ca 100 ml och är inköpta på Jysk. Har för mig dom ligger i 6-pack och att det kostar runt 30 kr. Locket är tättslutande och det går utmärkt att frysa in. Jag använder även dessa brukar när vi är ute på vift. Jag har färdigdoserat ersättning i dessa så det är bara att hälla i flaskan med rätt mängd vatten sen.

Tips! Vissa saker kan missfärga mixern och/eller plastburkar, smörj in med vanlig matolja efter användning och före diskning, så går missfärgningen bort.

Ladda ner recept
Ladda ner recept

Recepten kan du ladda ner i PDF format om du vill kunna skriva ut och spara dom.
Annars kommer dom även här;

 

Fruktsalladspuré

1/2 banan
1/2 äpple
1 clementin
1 msk russin

Skala och kärna ur äpplet. Lägg allt i en mixer och mixa till en slät puré. Lägg gärna russinen i blöt ett dygn i förväg så blir dom lättare att mixa. Annars går det även bra att sila purén då det är svårt att helt och  hållet mixa russinen.

 

Julmos

1/2 äpple
2 krm kanel

Skala och kärna ur äpplet, gärna en lite sötare sort som Royal Gala, och skär i lite mindre bitar. Koka äppelbitarna tills att dom blivit mjuka. Ta upp äpplena ur kastrullen och lägg i en mixer tillsammans med kanelen och mixa till mos.
Kan med fördel även användas som äppelmos till pannkakor eller gröt.

 

Frukostkräm

1/2 äpple
1/2 skiva långfranska (eller annat vitt bröd som innehåller gluten)
1-2 msk potatismjöl

Skala och kärna ur äpplet och skär i små mindre bitar. Lägg i kastrull och fyll på med vatten så att det precis täcker äpplena. Koka äppelbitarna tills att dom blivit mjuka.  Lägg i brödet där eventuella kanter tagits bort. Tillsätt  potatismjölet under omrörning och vispa till en smidig kräm. Reducera krämen om det behövs.

 

Banan—& Avokadopuré

1/3 banan
1/2 avokado
1-2 msk rapsolja
Pressad citron

Mixa den skalade och urkärnade avokadon med banan och rapsolja till en smidig puré. Tillsätt därefter lite pressad citron. Vatten kan tillsättas för att få en lösare puré.

 

Järnberikad morotspuré

1/2 stor morot
1/4 skiva tunnpaltbröd

Skala moroten skär i mindre bitar. Koka tills att den är mjuk. Lägg i paltbrödet och koka tills det mjuknat. Häll av vatten och lägg i mixer och mixa allt till en slät puré. Tillsätt lite av kokvattnet om du vill ha en mer lös puré.

 

Rotfruktspuré

1/2 sötpotatis
1/2 stor morot
1/4 rödbeta

Skala allt och skär i lika stora mindre bitar. Koka tills att allt är mjukt. Lägg i mixer och mixa allt till en slät puré. Tillsätt lite av kokvattnet om du vill ha en mer lös puré.

 

Kyckling- & Bananpuré

1/2 kycklingbröstfilé
1/4 banan
2 msk gröna ärtor
1 msk rapsolja

Skär kycklingen i bitar om cirka 1 cm. Lägg i kokande vatten tillsammans med ärtorna och koka ca 4 min. Ta upp en bit kyckling och skär mitt itu för att se så att den är genomkokt. Lägg i mixer tillsammans med banan och rapsolja och mixa till en slät puré. Tillsätt vatten om du önskar lösare konsistens.

 

Kyckling- & Sötpotatispuré

1/2 kycklingbröstfilé
1/2 sötpotatis
2 stora morotskronor
1 msk gröna ärtor
2 msk rapsolja
1/2 msk hackad persilja

Skär kycklingen i bitar om cirka 1 cm. Skala och skär potatisen och moroten i skivor och koka tills dom är mjuka.  Lägg därefter i kycklingen och ärtorna i och koka ca 4 min. Ta upp en bit kyckling och skär mitt itu för att se så att den är genomkokt. Lägg i mixer tillsammans med olja och persilja och mixa till en slät puré. Tillsätt vatten om du önskar lösare konsistens.

 

Vill du dela med dig av dessa recept på din egen blogg går det bra, men länka då till http://tvillingforalder.se 🙂

2 thoughts on “Första laddningen

    1. Rotfruktspurén & Kycklingpuréerna var favoriterna här.

      Istället för att göra samma rätt, så valde jag att variera lite när jag mixade maten. Så 1 sötpotatis gick då till 2 rätter, 1 morot gick till 3 rätter osv. Är ju inte så roligt för en annan att äta samma flera dagar i rad så varför skulle grabbarna tycka det liksom och med variationerna så lär man sig ju vad dom tycker om och inte 🙂

Lämna ett svar