Orättvisa dagar

Ifall du inte är tvillingförälder (eller ännu fler), så kanske du heller inte vet att man inte får dubbla föräldradagar.

Det här motiverar då staten med att man inte ska få vara hemma dubbelt så mycket som om man får barn genom olika graviditeter. Eh… Hur tänkte dom då liksom??

Däremot har dom sett att det finns ett ökat behov att båda föräldrarna ska kunna vara hemma längre samtidigt, och därför får man då, vid tvillingfödsel, 180 dagar extra, varav 90 är SGI dagar och 90 på lägstanivå.
Om det nu är det som är motivationen… ska jag, som ensamstående, då inte vara berättigad de 180 dagarna extra egentligen? För föräldradagar kan man inte skänka annat än till en annan vårdnadshavare.

Om jag hade fått barn med 9 månaders mellanrum, så hade jag fått 960 dagar. Men nu får jag då alltså bara 660 dagar bara för att barnen är födda genom samma graviditet. Jag får alltså 300 dagar mindre än föräldrar som får syskon som inte fötts vid samma tidpunkt. Det handlar då alltså om cirka 10 månader.

Eftersom att man får ta ut föräldradagar när, och hur, man vill innan barnet fyller 8 år kan jag i praktiken spara alla dagar och ta föräldraledigt när barnen är äldre.
(För barn födda 2014 eller senare är reglerna ändrade och då man får ta ut fritt tills att barnet fyller 4 och därefter 96 dagar tills att barnet är 12 år. Man måste alltså ta ut 294 dagar innan barnet fyller 4 för att inte gå minste om några dagar)

Så nu till det helvrickade…

Hade jag fått barn genom olika graviditeter hade jag kunnat ta en jorden runt resa innan barnen började skolan och då kunnat varit borta i lite mer än 2,5 år. Men nu kan jag inte ens vara borta i 2 år, bara för att jag nu fått barnen samtidigt.

Föräldradagar är ju till för att föräldrar ska kunna ha kvalitetstid med barnen. Är tvillingar inte värda samma kvalitetstid med sina föräldrar då menar dom eller??

Och det där med att man inte ska få bara hemma dubbelt så längre (som nu staten tycker att man skulle vara med dubbla dagar)…

Jag tar ut 5 föräldradagar per vecka (vilket säkert inte är helt ovanligt att man gör). Efter 9 månader har jag, med tvillingar, således ca 465 dagar kvar.
Hade jag fått 1 barn hade jag haft ca 285 dagar kvar efter 9 månader. Hade den andra grabben fötts då istället hade jag fått ”påfyllning” med 480 dagar och således haft 765 dagar kvar vid exakt samma tidpunkt som jag, med tvillingar, har 465 dagar kvar.
Det är nästan ett helt års skillnad det!

Tycker du också att detta är orättvist??
Det finns en Facebookgrupp som tar upp denna orättvisa mot tvillingar (eller fler). Gå in och skriv in ditt namn i namninsamlingen du också!
https://www.facebook.com/groups/598158143597874/

Lämna ett svar