Personifiera

Jag har tidigare skrivit om lite tips inför att kläcka graviditetsnyheten för familj & vänner.

Nu tänkte jag skriva om lite fler tips och idéer för att göra både graviditeten och tiden som följer den, lite mer personlig.

Personlig textil

tshirt_tvillingmammaDet finns rätt billiga sätt att skapa sina egna kläder och andra textiler. Eller inte skapa dom, men designa dom. Ta något plagg du redan har eller köp nya. Köp sedan textilfärg på någon hobbybutik eller T-shirt transfer papper, så att du kan skriva ut text eller motiv och stryka på textilen. Bland annat Clas Ohlson har t-shirt papper för både ljusa och mörka tyger. Panduro har en uppsjö av olika typer av textilfärger och vill man göra det ännu mer professionellt så kan man använda screentryck teknik som bland annat finns att beställa via Screen-o-rama. Dock behöver man lite utrustning för screentryck, så för att det ska vara lönt, behöver man nog ha det lite som en hobby så att det blir lite mängd av det man trycker.
Sen är det bara fantasin som sätter gränser… Låt barnet måla något, gör handavtryck, skriv något roligt eller använd färdiga schabloner.

Märkning av textiler

Dagisbarn brukar ju ha alla sina kläder märkta med sitt namn så att dom inte ska försvinna eller, av misstag, tas hem av någon annan. Det allra billigaste sättet att märka kläderna är ju att köpa en textilmärkningspenna, vilket kostar typ 30 spänn, men det finns ju lite mer… roliga, om jag ska kalla det för det, sätt att märka sina kläder.
I det där Sverigehäftet man brukar få hem i brevlådan med jämna mellanrum, så brukar det gå att beställa både klisteretiketter och tygetiketter. Vid en snabb Googling så fick jag fram två leverantörer av just såna namnlappar; namnband.se och minanamnband.se. Leveranstiden är cirka 2 veckor och priset för runt 140 stycken strykbara namnlappar ligger på ca 170 kr med frakten (namnband.se, den andra leverantören var extremt mycket dyrare).

Dymo apparat vet väl alla vad det är, men nu ramlade jag på en ny typ av dymo som jag aldrig sett förut… Ja, eller inte själva apparaten utan remsorna till. Textilmärkningsremsor! En Dymo LetraTag märkmaskin som kan skriva två rader och även infoga symbol (det vill säga motsvarande vad man kan beställa), kostar typ 360 spänn (Clas Ohlson). Etikettremsa (iron-on) till kostar 79 kr och är maskintvättbar i 60 grader. Låt oss säga att varje namnlapp är 40 millimeter bred, då räcker ett märkband till 50 etiketter. Visst blir det några kronor dyrare än att beställa (ca 30 öre dyrare per etikett, märkmaskinen ej inräknad), men å andra sidan…. man kan ju skriva exakt vad man vill och behöver alltså inte trycka 140 exakt lika dana etiketter (som kanske inte ens går åt!), så hela familjen kan ju använda samma maskin och märkband. Dessutom finns det ju massor av andra märkband också som man kan köpa till som plast, papper och metallic, så man kan ju märka allt möjligt med helt valfri text – och eventuellt symbol.

Jag äger redan en Dymo apparat, tyvärr passar inte dessa märkband i den 🙁 Så en LetraTag maskin kommer definitivt att inhandlas innan barnen börjar på dagis 😀

Lämna ett svar