Sockerfri sorbét glass

Mina grabbar äter inte socker. Ja, eller inte sötsaker-socker i alla fall. Ibland kan dom få en kaka eller bulle när det är nån speciell fika, men annars är det mariekex eller djurkex som gäller. Godis har dom inte fått smaka alls, inte annat än att dom stulit någon chokladbit från mig, vilket dom snabbt lämnat tillbaka för det inte varit gott.

Glass är ju högaktuellt nu med sommaren, men samma där… Det finns ingen anledning att mata dom fulla med socker. Ju längre jag kan hålla dom ifrån sötsaker desto bättre. Först och främst så behöver dom det absolut inte, och för det andra så kommer man får öronen tjatade av sig när dom väl börjat med godsaker. Då kommer man inte kunna gå igenom en affär utan att det ska skrikas efter glass och godis. Något som är helt onödigt!

Men för den dels skull så får mina barn glass – bara inte fullsmockade med socker. Nu gillar ju inte mina direkt det som är kallt så dom låter det smälta rätt mycket innan dom får i sig det. Men det finns oändligt många alternativ för att ge barnen mer hälsosam, och kanske rentav nyttig, glass.

Jag har tidigare skrivit om både ärtglass och melonglass och nu har jag gjort sorbét till dom små.

Det är bara att kolla i kylskåpet och frys vad som finns och göra glass av det. Har du ägg så är du good-to-go för att göra sorbét.

Apelsinsorbét

1/2 apelsin
2 äggvitor

Höghastighetsmixa den skalade apelsinen och lägg den i en plastbunke i frysen i ca 30-45 minuter så den blivit lite fryst. Vispa äggvitorna så det blir som ett fast skum, ungefär som vispad grädde. Man får vispa rätt hårt och länge.
Ta ut apelsinen ur frysen och vispa upp så det löser sig lite. Rör sedan försiktigt i äggvitorna och portionera i exempelvis glassformar och så in i frysen.

Banan & Ananassorbét

1 banan
3 skivor ananas (burk eller färsk)
3 äggvitor

Höghastighetsmixa frukten så det blir slätt. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Rör försiktigt i äggvitorna i frukten och portionera i exempelvis glassformar och så in i frysen.

Är ditt barn äggallergiker så kan du göra yoghurtglass istället. Mixa valfria frukter och bär och blanda ner i naturell yoghurt och frys in. Man kan även vispa grädde och röra ner, eller enbart använda grädde.

image

Lämna ett svar