Spegelvänt

Under en tid har jag märkt att Kevin föredrar att använda vänster hand medan Damien föredrar höger. Vad har har hört så blir detta drag inte definitivt förrän i 2 års åldern, men jag tror att det är så det kommer att bli.
Jag är högerhänt och pappan är vänsterhänt, så det vore ju inte så konstigt egentligen.

image

Det som är desto mer konstigt är att tvillingar faktiskt kan bli spegelvända. Jag har ingen exakt fakta till det jag skriver utan det mesta är hörsägen via googlande. Men spegelvända tvillingar existerar och den siffran som är återkommande är att 1/4 av tvillingar blir det. Det handlar då främst om enäggstvillingar.

Det är inte bara det att ena blir högerhänt och andra blir vänsterhänt, nej hårvirvlar, ansiktshalvor och till och med dom inre organen kan vara spegelvända. Fast det är bara 5% av alla tvillingar som är helt speglande.

Det finns massor av lustiga ”åkommor” bland tvillingar. Ju mer man googlar desto mer förvånad blir man.

Världen har en ganska stereotypisk syn på tvillingar och att dom ska vara identiska.
Jag som har två väldigt olika barn får ofta höra hur lika dom är. Omvärlden förväntar sig det och liksom ser likheter som inte existerar. Vissa tror även att tvillingar där en är flicka och en är pojke ska vara identiska, med undantag för könen.
Dom som har tvillingar med olika hudton, hårfärg, ögonfärg eller storlek får ofta inte samma uppmärksamhet som dom som är någorlunda lika i utseendet för att folk inte ens misstänker att det är tvillingar. Och när man klär någorlunda lika tvillingar i lika dana kläder, ja då blir den främmande omvärlden som galna och ska peka, peta, viska eller komma fram och prata.

Hade inte pojkarna haft lika dana kläder hade nog ingen ens reagerat över att dom är tvillingar, så när dom växer upp så kommer dom nog skonas från att dras över en kant, vilket tyvärr många identiska tvillingar görs. Alla barn, oavsett om man legat i magen tillsammans eller inte, oavsett om man enäggs eller tvåäggs, är kopior eller spegelvända, så är dom sina egna individer och bör behandlas så också. Men när till och med staten drar dom över en kant, så är det inte så lätt för omvärlden att veta bättre.

Lämna ett svar