Test namnmärkning

Nu har det gått ett tag sedan jag skrev om namnlappar jag köpt och har nu testat även hållbarheten. Ja, under några månader i alla fall. Så nu tänkte jag skriva ett inlägg med en sammanställning av hela ”testet”. Fast det är ju utifrån mitt tycke och smak såklart 🙂

Utöver de namnlappar jag tidigare skrivit om, så har jag även provat självhäftande namnlappar från Nordicprint, så även dessa kommer nu att vara med i mitt testresultat.

nordicprintDe olika märkningar jag testat är följande;

Märkning Pris Antal Pris per märkning
Märkpenna för kläder 29 kr 1 ?
Dymo LetraTag 79 kr 1 1 kr*
Namnmärkning stryka-på 129 kr 180 0,72 kr
Filur stryka-på 135 kr 180 0,75 kr
Filur självhäftande 175 kr 120 1,46 kr
Nordicprint självhäftande 189 kr 140 1,35 kr

*Rulle om 2 meter räknat på att varje namnlapp är ca 25 mm.

Märkpennan är, trots ”fin” spets” svår att skriva med. Färgen flyter ut och blir knappt läsbar. Man måste ju få plats med minst namnet på barnet och redan med så få bokstäver som Kevin har i sitt namn, så blir det svårt att få till det på en liten yta, vilket man oftast har om man vill märka på tvättlappar eller namnlappar i kläder. Man får även lägga något bakom lappen man skriver på, annars finns risk att det går igenom och själva plagget får en permanent fläck. Det håller dock bra vid tvätt. Så ingen poäng för fastsättning men däremot för hållbarhet.

LetraTag är en kanonidé. Men tyvärr är det bara idén som är bra. Man har möjlighet att designa varje namnlapp unikt eftersom att man skriver ut efter behov, som vilken dymo som helst. Man kan även ha ikoner om man så vill. Fastsättningen, det vill säga påstrykningen, var omständig. Det ska strykas på i omgångar och man ska vara väldigt noga med kanterna. Resultatet blev dock bra. Ingen text som kladdade ut sig av värmen från strykjärnet. MEN… redan efter tredje tvätten var lapparna borta, eller bara satt fast på en liten kant. Jag testade på två olika material och det blev samma resultat med båda. Den här kan jag inte rekommendera på något sätt eftersom att märkningen inte ens sitter kvar! Möjligtvis till textiler som ej behöver tvättas utan bara märkas upp… om man nu är i behov av att kunna skriva olika texter. Annars skulle jag inte ens rekommendera LetraTag till det.

Så kommer vi då till traditionella stryka-på lappar där jag då testat från Namnmärkning samt från Filur. Båda har tre rader svart text på vit bakgrund men filur har fler ikoner att välja mellan, om man nu vill ha det. Följer man instruktionerna när man stryker på, vilket är högsta strykgraden som plagget tillåter, så är det väldigt lätt hänt att texten kladdar ut sig och knappt blir läsbar. Man ska dessutom vara extra noga med strykningen på lapparnas kanter, annars finns risk att lappen lossnar. Detta gäller båda. Sänker man däremot värmen så fungerar det bättre. Hittills har båda lapparna suttit kvar i tvätten och gör alltså sitt jobb.

Självhäftande namnlappar klingar inte bra i öronen. Hur ska klistermärken kunna hålla i tvätten?! Det var i alla fall min tanke. Men både Filur och Nordicprint sitter som berget även efter flertalet tvättar. Att fästa lapparna på kläder tar bara några sekunder och dessutom kan man fästa dom på annat också, som nappflaskor, skor, väskor och vad man nu vill fästa på, eftersom att dom inte kräver någon som helst strykning. Det man dock ska tänka på är att lappen ska få sitta minst ett dygn innan man tvättar i tvättmaskin eller diskmaskin. Jag har låtit mina sitta minst en vecka. Kvalitén på lapparna är lite annorlunda. Nordicprint är mer plastig än Filur som är mer matt. Klistret är också annorlunda och jag inbillar mig att Nordicprint har mer (eller bättre) klister då denna suger sig fast bättre. I slutändan kanske det inte spelar någon roll när klistret fått ”grott in sig” i textilen, men det är min upplevelse i alla fall. Och båda håller ju, som sagt, vid tvätt.
Vilken av dessa som är bäst? Ja, det är nog hugget som stucket. Båda är lika enkla att fästa och både håller lika bra i tvätt. Så för att göra något avgörande får man gå till beställningen. Hos filur kan du välja bakgrund vilket du inte kan hos Nordicprint, där alla har vit bakgrund. Båda erbjuder dock ikoner, olika teckensnitt och teckenfärg. Istället för att kunna välja bakgrund erbjuder Nordicprint att ha ett eget foto på namnlapparna istället, vilket kan vara bra när barnen blir lite äldre, men inte tillräckligt gamla för att kunna läsa. Även dagispersonal, eller vikarier rättare sagt, uppskattar att det finns ett foto då dom inte alltid vet namnen på barnen. Så frågan är ju där vilket man i så fall föredrar; bakgrund eller foto? Om ens nåt av det…?

Mest prisvärd av alla testade märkningar är Nordicprint. Den håller vad den lovar, är enkel att sätta fast och ligger bra till i pris. Så den blir min testvinnare.
namnlappar

 

One thought on “Test namnmärkning

  1. Kommentar till klisterlappar så är fotolapparna från Nordicprint och Disneylapparna från Filur(?) är båda lite glatta och lite styva så de släpper väldigt lätt! Filurs ”vanliga” färgnamnlappar sitter längst, även om det är lite knepigt med strumpor som är ribbade i skaften.

    Tvillingmorsa t 6-åringar

Lämna ett svar