Vitaminer

Jag har funderat på en sak ett tag… Dom som inte alls ger sina barn flaska, hur får dom i barnen D-vitaminen och järnet? Man kan ju liksom inte trycka in dropparna i bröstet direkt. Sked?

Och på tal om vitaminer, så måste trollungarna få i sig väldigt mycket B vitamin för deras naglar växer som gräs! Klippte dom i tisdags och igår, 4 dagar senare, var det dags igen. 😮

Kevins lilla hand
Kevins lilla hand

Det är rätt underligt hur synkade pojkarna kan vara. Dels det där med mattiderna. Det är nästan exakt på minuten som båda börjar skrika efter mat. Men dom har en annan, rätt irriterande, synkning också. Båda ska bajsa just när dom äter! Och så ska dom sträcka på sig och åla omkring som ostbågar. Inte lätt att försöka få i trollungar nån mat då. Speciellt inte när man ammar! Med flaska så är det ju lättare att följa efter när dom ålar runt, men bröstet sitter ju där det sitter liksom och skulle jag följa med så gott jag kan, så drar jag ju ut bröstvårtan ur munnen på nästa. Och när dom ålar runt och tappar bröstvårtan blir dom förbannade. Spädbarn är väl inte det smartaste på jorden direkt, men att dom inte lär sig att ”vänder jag huvudet så försvinner maten”. Hm…
Till slut är dom så förbannande över att hela tiden tappa maten att dom helt enkelt förlorar intresset för att äta. Det resulterar ju i att dom inte får i sig så mycket som dom ska, och alltså blir hungrigare fortare. På nätterna går det bättre eftersom att jag bara flaskar, men på dagarna ammar jag ju också och då blir det mest bara kaos av hela måltiden. Hade dom bara ätit en enda gång per dygn, så skulle jag ge mig fasan på att dom ändå ska bajsa och åla sig just då! För det slår aldrig fel att dom gör det vid matning.

Nu har dom nyss ätit 9 målet. Jag börjar med 60 ml på flaska. Normalt sett ammar jag först och så får dom 90 ml på flaska, men eftersom att jag vill att dom ska få i sig varenda droppe av vitaminerna & järnet dom får vid morgonmålet, så ger jag flaskan först och lite mindre mängd.

Dom åt flaskan och sen blev det bajsning, ålande och skruvande på hela kroppen en halvtimme tills dom vart less, så det vart inte mycket bröstmjölk dom fick i sig inte. Bara att vänta en timme eller så och försöka få i dom lite mer mat, annars så blir det tok hela dygnet sen med mattiderna. Det har jag försökt förut. Att vänta ut hungern efter morgonmålet (då dom äter minst). Men då vill dom ha mat varannan timme sen resten av dygnet! Så det får bli en liten snacks före nästa matning kl. 12.


Nu ligger dom snällt och tyst.
Damien i babysittern i vardagsrummet och tittar fascinerande ut genom vardagsrumsfönstret. Jag vet inte varför, men just där trivs han bäst. Jag vet inte om det är växterna i fönstret som är intressanta eller vad det är. Men där är det enda stället där han är nöjd med att ligga helt ensam och titta.
Kevin ligger i mammas säng och pratar. Med vem har jag ingen aning om, men det är lite jollrande, smackande och viftande med armar och ben. Ibland är det så man funderar över om dom ser någon som jag inte kan se. Förra veckan låg dom och tittade på exakt samma ställe på en helt grön vägg. What’s up with that, liksom…!? 😮

Jag vet att det är stört omöjligt för att dom att redan börja säga ord, men ibland kan jag ge mig fasan på att dom säger mamma. När dom ligger och grinar så där förtvivlat så låter det då och då som att det kommer ut ett ’Maammmmaaaa…’. Men å andra sidan. Dom sa ju sitt första ord redan när dom var några timmar gamla; ’Näääääääää’. För precis så lät det när dom skrek. Urgulligt! Men efter 12 veckor kan jag säga att skriket inte är ett dugg gulligt längre 😛

little_monkeys

4 thoughts on “Vitaminer

 1. Först: Underbar blogg!
  Sen: Något jag kom att tänka på precis då det snart är aktuellt för mig att få min bebis är detta med amning.
  Det är många som skriver och säger att de får ont hit och dit när de ammar och man får sår och allt sådant.
  Jag kommer inte ihåg nu om du skrivit något om det, även om jag läser dagligen, men har du haft några problem med det?
  Man tycks bara höra mycket sådant hela tiden känns det som!

  1. Tack 🙂
   Jag som tycker att jag inte gör något annat än att skriver om matning, men där ser man 🙂
   Jag får ta och ägna ett inlägg framöver åt amningen…

 2. Järn vet jag inte om jag gett, minns inget prat om det på bvc… Men D-vitaminer ger jag på sked, inga problem, min syster gjorde samma sak trots att hon inte amma utan bara gav flaska.

  1. Barn som helammas ska ha 2 droppar järn (Niferex) 2 ggr per dag och ökas med 1+1 droppe efter 4 kg och sluta helt vid 6 mån (då dom bör ha börjat med smakprov vilket innehåller järn). Dom som får ersättning eller delammas ska bara ha hälften. Men det kanske är för att dom är prematura, även om dom nu inte fick järntillskott förrän dom var fullgångna.

Lämna ett svar