1 års kontroll

Igår var det dags för pojkarnas 1 års kontroll med vaccinering.

Min BVC har semesterstängt så det blev ett besök på en annan vårdcentral i nästliggande kommun, där pojkarnas vanliga BVC sköterska nu var.
Vi satte oss i bilen och åkte dit. Jag lastade ur vagnen ur bilen och satte pojkarna i den. Rullade in i entrén, tryckte på hissknappen och såg dörrarna öppnades. Men där blev det stopp. Det saknades flera centimeter för att vagnen skulle gå in. Nu snackar vi då alltså kommunens största vårdcentral!

stopp_vid_hissen

Jag gick in på apoteket som låg några meter bort och frågade om det fanns någon handikapphiss. Nej, det fanns det inte… bara den hissen. Jag bad om telefonnummer till vårdcentralen och ringde det nummer jag fick. Men det blev bara någon konstig hänvisningssignal á la ”nummret du ringt finns inte”. Jag gick ut och läste på dörrskylten vid helgentrén och ringde det numret som stod där. Samma signal… Jag ringde även BVC sköterskans direktnummer men där fick jag en annan konstig signal innan jag kopplades bort.

Vad gör man?! Jag kan ju inte gå upp med pojkarna för trappen och sedan lämna dom där för att hämta vagnen?! Jag kan ju heller inte låta dom vara ”lös” i hissen. Det finns mycket springer och knappar där som inte lämpar sig för klåfingerbarn. Jag vet… jag har själv fastnat med ett finger i en hiss-springa när jag var liten så det bara sprutade blod och fingret idag är vridet. Och hur skulle jag ens få dom att sitta stilla den tiden det tog att spänna lös de båda barnen, montera ihop vagnen, lyfta in den i hissen och sen därefter barnen?! Jag blev så fruktansvärt irriterad och less!! Det här är en vårdinrättning, den borde ju för sjutton vara handikappanpassad och det är inte den här hissen. Jag kommer ju igenom dörrposter hemma där det inte finns någon dörr monterad och det är då 80 cm brett? Handikappanpassade passager ska ju vara 90-100 nånstans där.

Just när jag höll på att ge upp och åka hem igen så kom min BVC sköterska tillbaka från lunchen i sällskap av två andra så då fick jag hjälp att bära upp både barn och vagn för trappen 🙂

Rätta mig om jag har fel… men omfattar inte 1 års kontrollen även fysiska och mentala kontroller? Alltså vad dom kan och inte kan? Det blev bara vägning, mätning och så lyssnade en läkare på dom med sån där kall mojäng dom brukar ha hängandes runt halsen som jag just nu har tappat ordet på 😛 Det tog väl inte mer än 30 sekunder för läkaren så var han klar. Rygg, ögon och ljumskar då? Ska dom inte kolla på sånt längre?

Kevin var precis så lång och vägde precis så mycket som jag gissat. Men han hade dippat en halv kurva på vikten och bara ökat 420 gram på 2,5 månad. Han följde dock sin längdkurva. Damien, som är den jag varit mest orolig för under första året, var jag nästan säker på både vägde mer och var längre än Kevin nu. Damien har ju blivit värsta lilla matvraket medan Kevin nu tagit över Damiens matvägran och spottar ut allt utom frukt och mackor. Kvällsvällingen går också bra men sällan han äter upp de 330 ml han får.

– Jag tror han väger ett halvt kilo mer än Kevin, sa jag när jag satte Damien på vågen. 8…9…10,1 kg. Wow! Han hade gått upp nästan exakt ett kilo sedan 10 månaders kontrollen och hade nu, inte bara ökat en hel kurva, utan även gått om sin bror med 250 gram.

– Och så tror jag han är 2 cm längre än Kevin, sa jag, vilket då skulle innebära 76 cm mot Kevins 74.

76,5 cm visade mätstickan. Tänk att man kan gissa så rätt även fast det var 2,5 månader sedan förra gången. Kevin har följt sin längdkurva men tappat en halv kurva i vikt. Damien hade ökat en hel kurva både på längden och vikten, så även fast jag då har appen Growth som kan ge mig lite hintar så baseras ju den gissningen då på att dom ska följa sina kurvor.

Jag kan ju säga att incidenten med vagnen och hissen inte gjorde att jag kom hem med det bästa humöret direkt, även om jag nu till slut fick hjälp. Inte blev det bättre av förskolechefen ringde på eftermiddan och sa att vi inte fick komma imorgon heller. Kommunhälsan skulle komma och informera om ESBL och tillsammans skulle dom göra en handlingsplan. Jag tyckte det var lite väl överdrivet att ”stänga av” pojkarna för en timmes vistelse. Då blev vi erbjuden att komma och leka i deras lekpark, fast utan barn och personal då. Eh!? Vill jag leka ensam med mina barn behöver jag knappast besöka dagiset för det.
Hon bad om ursäkt för strul men sa sedan något jag blev riktigt irriterad på. Jag kommer inte ihåg det exakta ordvalet hon använde sig av, men kontentan av det hela var att jag inte skulle börja jobba förrän i september så att det då inte spelade mig någon roll typ. Och att jag ändå bara skulle ha dom där 15 timmar i veckan, som om att jag då inte skulle gå minste om så mycket.

– Jag har faktiskt jobbat sedan i mars, svarade jag och fortsatte; Jag ska gå upp i tid i september och jag ska inte ha dom 15 timmar utan 24.

Då lät det väl lite mer beklagligt från hennes sida i alla fall. Det som irriterar mig är inte det faktum att dom undersöker och tar åtgärder, utan att det drabbar mig och pojkarna. Både i pappret från landstinget och från min egen mun så har dom blivit informerade om att jag inte har upplysningsplikt så jag hade ens inte behövt säga något, och att en förskola inte behöver ta några åtgärder utan det var bara min rekommendation. (Du kan läsa om detta i gårdagens inlägg). Så för mig känns det väldigt extremt att pojkarna inte skulle vara välkommen en timme om dagen, vilket det i nuläget handlar om. Dessutom, att få besked från dag till dag hur det blir under morgondagen, det gör ju att man inte kan planera något. Och dessutom får jag betala för en plats som pojkarna inte får vara på!

Det där har stört mig lite också vad gäller inskolningen. Eftersom att jag inte går upp i tid förrän i september så skulle dom även ta hela augusti på sig att skola in, oavsett vad som behövdes. Och ser man till hur första dagen gick så lär dessa troll inte behöva många dagar inte. Nej, då ska vi ta en timme här och en timme där och inte heller alla dagar för att ”det blir så mycket intryck för barnen”. Ändå får jag betala fullt ut! Dessutom… Den tiden som jag idag jobbar skulle jag kunna jobba medan pojkarna är på dagis, men icke sa nicke… Dom tycker väl att har jag klarat mig hittills att jobba utan dagis så lär jag väl kunna det månaden ut också. Och visst kan jag det. Men det skulle underlätta väldigt mycket om jag kunde få avlastning på dagis för att jobba mina timmar. Det är väl ändå det som det är till för?

2 thoughts on “1 års kontroll

  1. Hej 🙂 jag hade rekommenderat vagnen babyjogger city select. Syskon/tvillingvagn, på längden. Men de sitter INTE typ under och över varandra som i många vagnar på längden. Vi har den och den är kanon, och man kommer in i alla hissar, klädgångar i affärer osv.
    Å angående läkarbesöket, så brukar de bara ha typ en kvart avsatt hos oss för det. Men sen brukar vi ha ett vanligt besök någon dag efter istället med bara bvc-sköterskan.

    1. Jag har den vagnen 🙂 Rekommenderar också den. Dock är det mer besvär att montera, lyfta och bära alla dom delarna hela tiden (bil, trapphus etc), så på sommaren har jag en paraplyvagn som bara blir en del att fälla ihop och lyfta och även bara en gång att bära upp och ner för trappor 🙂
      Kommer dock INTE in med den överallt. Hissen hos min morfar och hos barnens syster (och jag misstänker även tandläkaren då det är en lika dan hiss) är för kort så den går inte in utan att montera isär.

Lämna ett svar